Thema’s

Thema 1: Kennismaking met het eerste leerjaar: Mika, do en ik.

Dit zijn Mika en Do. In de klas zullen we deze twee kinderen regelmatig ontmoeten. We gaan samen met hen de wereld verkennen. We kijken naar mensen, dieren en planten. We leren de wereld beter kennen. Dat doen we tijdens de lessen wereldoriëntatie (WO). We zullen allerlei interessante activiteiten en experimenten uitvoeren. We spelen spelletjes. We stellen ons vragen over de wereld. We vertellen elkaar wat we weten.

 

Thema 2: Weg van mijn school.

Wij gaan op tocht.  Op tocht door de school. We zoeken er mensen. We zoeken er dingen. We zoeken er plaatsen.

 Vinden jullie ondertussen de weg op onze school?

 

Thema 3: Lila links.

Waar is links? We strikken een lila bandje rond onze linkerpols. Ook op straat kijken we waar links en rechts zijn. We spitsen onze oren vooraleer we de straat oversteken.We steken veilig over wanneer we eerst naar links, dan naar rechts en opnieuw naar links kijken.

 

 Thema 4: Knabbel.

Weet een noot wanneer ze uit de boom mag vallen? Weten tanden wanneer ze mogen   uitvallen? Kunnen we gezond zijn en toch snoepen? Zouden we erin slagen om twee weken heel weinig suiker te eten? Is het melk eten of is het melk drinken? Hoeveel verschillende vruchten vinden we tijdens onze boswandeling? Kunnen we samen kastanjes poffen? We gaan het samen onderzoeken.

 

Thema 5 : Prikkelingen.

 

 

 

 

Het zoete sap van een blauwe druif. De heerlijke walm van versgebakken brood. De spetterende spiegeling van het vuurwerk in de ogen van je genietende kind. Het tjirpen van krekels onder de ruisende bomen. De streling van een donsveer op je schouderblad.

MMMMMMM … We gaan ruiken, proeven, kijken, horen en voelen. We prikkelen onze zintuigen.

 

Thema 6: Graag gedaan.

Deze week onderzoeken we wat samenwonen en zorgen voor elkaar met zich kan meebrengen. We praten over huishoudelijke taken en taakverdelingen. We staan stil bij de belangrijkste taken rond voeding, kleding, woning, gezond zijn, werken en vrije tijd.

We kleden onze klas huiselijk in.

 

Thema 7: Wie wint?

Herinnert u zich het plezier bij het winnen van een spel? Of voelt u nog de boosheid of ontgoocheling bij het verliezen ervan? Had u last van diegenen die vals speelden? O nee, ú speelde toch zelf niet … Hierover praten we deze week. We spelen spelletjes en voelen wat die bij ons oproepen.

 

Thema 8: Dromen.

 

Welke kleur heeft jouw droom? Is die vaak geel? Is die altijd geel? Deze week wordt een droom van een week.

We gaan dagdromen. Heerlijk …

 

Thema 9: Anders.

Hoe anders zijn wij toch? Daarover praten we deze week. We kijken dichtbij, naar onszelf. Wat kan ik (niet) goed? We kijken ook over de grenzen heen. Hoe kan het anders dan bij ons? Wat zijn uw lievelingskleuren? Van welk patroon houdt u? Kiest u eerder voor ronde vormen dan voor lijnen? Vind u de tijd om (samen) een mandala in te kleuren?

’t Is maar eens iets anders, niet!

 

Thema 10: Ik groei.

Zie nu toch eens hoe groot je kind al geworden is! Is het te oud voor beren of poppen? Wordt het daar ooit te oud voor? De geboorte en babytijd van je kind staan je levendig voor de geest. Het is alsof het gisteren was …

Vandaag lijkt een goed moment om die herinneringen samen met je kind te delen. Haalt u even zijn/haar foto’s en filmpjes boven? Dan kunnen jullie samen genieten van de verhalen uit zijn/haar prille leven.

 

Thema 11: Beeldig.

De wereld gezien door een vogel, verschilt opvallend van de wereld gezien door een kikker. Vogelogen, kikkerogen, mensenogen: een andere kijk op hetzelfde.

Welke beelden zien wij? Die gaan we van nabij bekijken deze week.

 

Thema 12: Geworteld.

Wanneer Jantje die pruimen ter grootte van een ei zag hangen, zou hij zich dan afgevraagd hebben hoe die pruimenboom daar kwam te staan? Daarover gaan wij deze weken nadenken. We ruiken en proeven aan fruit en groenten. We zaaien en planten, wroeten in de aarde.

 

Thema 13: Genesteld.

In onze klas staat een nest. Ons nest. Onze klas is een nest. We genieten er samen van. Deze weken praten we over nesten, hokken en holen.

We zoeken in de schooltuin naar kriebeldiertjes. We vangen spinnen, mieren, wormen, muggen …

 

Thema 14: Drip drop drup.

Draai de kraan maar open. Laat het water lopen. Poets je tanden. Was je handen. Drink een kopje thee. Doe een plas in de wc. Was je haren, je gezicht. En draai de kraan weer dicht.